CEO SUMMIT 2019

CEO Summit 2019

Human Cloud: Original Leadership

CEO Summit 2019

Het kan moeilijk lijken om na 4 jaar opnieuw ‘Original leadership’ te vinden en toch zijn we erin geslaagd om voor de editie van 2019 7 kanjers in hun vak naar voor te brengen met inspirerende inzichten die ze graag met jullie delen.

Bovendien sluit de dag met een panel van 3 CEO’s die hun ervaringen, aspiraties en visies geven over hun leiderschap. Weer een inhoudelijk sterke dag waar je energie kan uit putten in het dagdagelijks werk: Leider zijn.

Programma

Vrijdag 30 augustus 2019

8u00 – 8u30
Onthaal
8u30 – 8u45
Welkomstwoord
8u45 – 9u15
Herman Van Rompuy, voorzitter EU-raad 2010-2014
Herman Van Rompuy – Europa vandaag en morgen

Als voormalig president van de Europese Raad werpt Herman Van Rompuy een blik op de toekomst van de EU. Met het nieuwe leiderschap dat onlangs aangesteld is, zal het landschap een ander uitzicht krijgen. De Brexit staat nog steeds op het agenda. En een handelsoorlog is misschien niet ver meer weg. Wat mogen we (niet) verwachten en welke zekerheden moeten stabiliteit brengen…

Herman Van Rompuy, Belgisch politicus van de CD&V, werkte na zijn studies in de wijsbegeerte en toegepaste economische wetenschappen eerst als econoom bij de Nationale Bank van België. Hij begon zijn politieke loopbaan in 1973 als nationaal ondervoorzitter van de jongerenafdeling van zijn partij.

Herman Van Rompuy was premier van België in 2008-2009 en de eerste voltijdse voorzitter van de Europese Raad van 2010 tot 2014. Van Rompuy doceert in Leuven, Louvain-la-Neuve en Parijs en hij geeft dagelijks (meermaals) presentaties als voorzitter van de denktank European Policy Centre.

9u15 – 10u00
Bert De Graeve, voorzitter raad van bestuur Telenet
Bert De Graeve – CEO leiderschap: Toppunt van artificiële intelligentie?

Er is reeds zoveel bij elkaar geschreven over leiderschap, de succesvolle onderneming, de rol van een raad van bestuur, de kwaliteiten van de CEO … Kunnen we daar iets aan toevoegen? Halen we nog leerpunten uit de ervaringen van een rijke en gediversifieerde carrière? Mag je nog nadenken over waarom je het zelf doet of bepaalt de aandeelhouder alles?

Is er nog plaats voor ‘substance over form’? Is een bedrijfscultuur inderdaad (nog) belangrijk? Moet emotionele intelligentie nog of ben je vandaag de perfecte leider als je de perfecte huurling bent? Zijn waarden nog relevant? Of moet het nog meer ‘fake’ worden? Wordt straks de CEO ook artificieel intelligent? Ook in een bedrijf met duizenden werknemers en diverse culturen?

Bert De Graeve is Voorzitter van de raad van bestuur van Telenet sinds april 2014. Hij begon zijn loopbaan in 1980 bij Arthur Andersen & Co. In 1982 startte zijn Alcatel Bell-carrière waar hij tot 1996 verschillende verantwoordelijkheden opnam onder meer in Shanghai en Parijs. Nadien werd hij Managing Director van de VRT. In 2002 maakte Bert de overstap naar Bekaert als CFAO waar hij in 2006 CEO werd en van 2014 tot 2019 voorzitter van de raad van bestuur.

Bert De Graeve behaalde een master in de rechten aan de universiteit van Gent (1980), studeerde financial management aan het IPO (Antwerpen) en werd master in tax management aan de VLEKHO (Brussel).

Bert De Graeve is eveneens voorzitter van de raad van bestuur van SCR-Sibelco NV, onafhankelijk bestuurder en voorzitter van het Audit Comité van UCB en onafhankelijk bestuurder van Euroclear Holding nv. Gedurende 12 jaar was hij lid van de International Business Leaders’ Advisory Council for the Mayor of Shanghai (IBLAC), en is nog steeds lid van de raad van bestuur van de Koningin Elisabethwedstrijd.

10u00 – 10u45
Pauze
10u45 – 11u30
Jan De Schepper, Belgisch bedrijfsleider
Jan De Schepper – Manage het CEO-effect

Het CEO-effect heeft meer dan ooit impact op het bedrijf – de organisatie – de manier van werken en op de mensen. Bij het gelijktijdig verbeteren van het engagement en de productiviteit wordt de performance van de bedrijven naar een hoger niveau gestuwd.

Hoe kan leiderschap, gebaseerd op buitengewone sterkten, garant staan voor betere prestaties op bedrijfs- en persoonlijk vlak en het engagement van de medewerkers verhogen. Want zelfs als de medewerker niet rechtstreeks meebeslist, hij/zij daagt ons wel uit om beter te doen.

Jan De Schepper heeft een master in de wetenschappen en behaalde een MBA aan Harvard (1997). Hij was topmanager bij Telindus en Proximus. Voordien was hij 15 jaar lang nauw verbonden met KV Mechelen. Hierdoor was hij een bevoorrecht getuige van de kruisbestuiving tussen de sport- en zakenwereld. In 2015 publiceerde hij het boek ‘Kopmannen. Wat leiders kunnen leren van topsporters en omgekeerd’.

Sedert 2009 houdt Jan mandaten in de raden van bestuur van Securitas als Secretaris Generaal en als executive bestuurder bij BDO Digital. Hij zetelt tevens in de raden van bestuur van Automation en Astrid, dat verantwoordelijk is voor het netwerk van de politie- en veiligheidsdiensten.

In 2008 werd Jan voorzitter van ADM, het ‘Share & Connect’-platform tussen ICT-leveranciers en ICT-gebruikers.

11u30 – 12u15
Johnny Thijs, voormalig CEO bpost
Johnny Thijs – ‘Niet’ over bier, brieven of andere dingen. Een verhaal over leiderschap & verandering

De ervaringen bij bpost maken dat ik sterk geloof in de nood aan ‘zichtbaar’ leiderschap om verandering af te dwingen en om te zetten in succes. De presentatie is doorspekt met anekdotes en concrete voorbeelden van acties die bij bpost uitgewerkt werden en die essentieel geweest zijn in het meekrijgen van alle medewerkers. Tegelijkertijd wordt aandacht besteed aan de rol van de leider en wat ervoor nodig is om leiderschap op een sterke geloofwaardige manier ‘in de markt te zetten’.

Johnny Thijs is bestuurder en adviseur van vennootschappen. Van opleiding is hij handelsingenieur (universiteit van Limburg) en mag terugkijken op een rijke loopbaan.

Tot 1991 vervulde hij functies in de product, marketing, sales en general management afdelingen bij Vander Elst, Master Foods en Côte d’Or – Jacobs Suchard. Aansluitend startte hij bij Interbrew als Executive VP in verschillende afdelingen en als CEO Europa, Asia Pacific, Afrika. Nadien werd hij CEO van Terbeke om in 2002 gedelegeerd bestuurder te worden van bpost tot 2014.

Hij houdt mandaten als voorzitter bij Recticel, Golazo, Corialis, Hospital Logistics en Essers. Tevens adviseert hij CVC en Lazard Frères Benelux.

12u15 – 13u45
Lunch
13u45 – 14u25
Anne Chapelle, CEO en eigenaar van de merken Ann Demeulemeester en Haider Ackerman
Anne Chapelle – Blossoming talents

Elk talent bij iedereen binnen de organisatie identificeren maar ook de positionering en de synergie van deze talenten zijn cruciale elementen om het beste resultaat te behalen. Zelfs in de snel veranderende wereld en industrie van vandaag blijft voor Anne Chapelle deze filosofie de sleutel tot succes. Tezelfdertijd is er de uitdaging om synergiën te vinden door middel van nieuwe technologieën die de concurrentie kunnen aanwakkeren en bijdragen tot de effectiviteit en duurzaamheid van de processen in onze industrie.

Anne Chapelle is CEO en eigenaar van de modemerken Ann Demeulemeester en Haider Ackermann. De nadruk binnen het bedrijf ligt niet enkel op een indrukwekkende maar gestage groei op internationaal niveau. Het gaat vooral om het respecteren van de waarden, jonge creatievelingen en professionals te
koesteren en hen een kader te bieden voor de ontwikkeling van hun talenten.

14u25 – 15u00
Paul Van Den Bosch, topcoach
Paul Van Den Bosch – De kracht van het individu in het team

TEAM staat veelal voor: Together Everyone Achieves More. Is dit wel zo? Presteren individu’s werkelijk beter in teamverband? In zijn presentatie ‘De kracht van het individu in het team’ zoekt Paul Van Den Bosch naar een antwoord op deze vraag. Vanuit zijn ervaring als topsportcoach geeft hij aan hoe de sterkte van het individu een bepalende impact heeft op het uiteindelijke teamresultaat.

Paul Van Den Bosch behaalde een master in de lichamelijke opvoeding aan de KULeuven en werkt(e) in zijn dertigjarige coachcarrière met heel wat absolute toppers. Met zijn atleten behaalde hij vijf Europese en tien wereldtitels in vijf verschillende sportdisciplines. In 2009 richtte hij met Bob Verbeeck van het sportmarketingbureau GOLAZO Sports het succesvolle Energy Lab (energylab.be) op.

Paul Van Den Bosch schreef heel wat boeken, waaronder ‘Coach voor het leven’ en ‘Act like a Coach’. In zijn laatste boek ‘Egopreneur’ geeft hij heel wat tips over hoe je het beste uit jezelf kunt halen, om van daaruit dan productiever te worden en meer steun te kunnen bieden aan de mensen uit je onmiddellijke omgeving.

15u00 – 15u30
Pauze
15u30 – 16u15
Françoise Chombar, CEO Melexis
Françoise Chombar – Engineering the best imaginable future

Melexis is beursgenoteerd op Euronext. Zij zijn actief in design, ontwikkeling en levering van innovatieve micro-elektronische oplossingen voor producten en systemen die de veiligheid verhogen, efficiëntie verbeteren, duurzaamheid garanderen en het comfort verhogen. CEO Françoise Chombar licht toe waar Melexis vandaag voor staat. Ze beschrijft hoe het bedrijf zijn weg verderzet naar de best mogelijke toekomst met alternatieve scenario’s en toekomstige trends. Ze accentueert de sleutels voor innovatie en hoe ‘future proof’ te zijn.

Françoise Chombar is de CEO en co-founder van Melexis. Voordien werkte Françoise voor Elmos, een vendor in halfgeleiders waar ze verantwoordlijk was voor de productieplanning en customer service. Ze werkte eveneens bij de Elex groep waar ze verschillende functies waarnam waaronder die van Purchasing Officer.

Zij behaalde een ‘master vertaler’ aan de Universiteit Gent waar ze in januari 2012 een ‘Honorary Ambassadorship’ mocht ontvangen voor de studie toegepaste talen. Zij maakt deel uit van de raad van bestuur van Umicore. Ze is voorzitter van het STEM-platform en is mentor in het SOFIA Women’s Network.

De voorbije 5 jaar heeft ze de vervrouwelijking in bedrijven en organisaties gepromoot via ‘Women on Board’. In 2016 won Françoise de Vlerick Award. In April 2018 kwam the ‘Global Price for Women Entrepreneurs’ van BNP Paribas haar toe. In mei 2018 werd zij door Datanews verkozen tot ‘ICT Personality of the year’ en in juni 2018 werd de ‘Science Fellowship’ van de VUB aan haar toegekend.

16u15 – 17u00
Panelgesprek met Dominique Leroy (Proximus), Patrick De Maeseneire (Jacobs Holding AG) en Johan Thijs (KBC) o.l.v. journalist Bart Schols (VRT)

Het leiderschap van morgen

Dominique Leroy

In januari 2014 werd Dominique Leroy CEO en lid van de raad van bestuur van Proximus. Ze startte haar carrière bij Unilever en nam meerdere functies waar in marketing, finance, sales en general management.

Patrick De Maeseneire

Op 4 november 2015 werd Patrick De Maeseneire benoemd tot CEO van Jacobs Holding AG, de belangrijkste aandeelhouder van Barry Callebaut AG. Sedert december 2016 is hij voorzitter van de raad van bestuur van de Barry Callebaut Groep. Van 2009 tot 2015 was hij CEO van Adecco.

Johan Thijs

Johan Thijs startte zijn carrière in 1988 bij ABB Insurance. Hij bekleedde meerdere functies bij KBC Insurance en werd in 2009 lid van het directiecomité van KBC Group. Sedert 2012 is hij Group Chief Executive Officer. Hij is tevens gastspreker aan de London Business School.

Bart Schols

Bart Schols is journalist bij VRT. Sinds september 2015 presenteert hij het actualiteitsprogramma ‘De Afspraak’ op Canvas.

17u00 – 19u00
Walking Dinner

Sprekers

Bert De Graeve

Herman Van Rompuy

Bert De Graeve

Bert De Graeve

Jan De Schepper

Jan De Schepper

Johnny Thijs

Johnny Thijs

Anne Chapelle

Anne Chapelle

Paul Van Den Bosch

Paul Van Den Bosch

Françoise Chombar

Françoise Chombar

Dominique Leroy

Dominique Leroy

Patrick De Maeseneire

Patrick De Maeseneire

Johan Thijs

Johan Thijs

Bart Schols

Bart Schols

LinkedIn Updates

  Partners

  Locatie

  Living Tomorrow

  Indringingsweg 1
  1800 – Vilvoorde

  www.livingtomorrow.com

  De opbrengsten van dit event gaan naar vzw Habbekrats, een vormingsdienst voor jongeren uit randgroepen tussen 10 en 21 jaar. Meer info: www.habbekrats.be